Milieu

06.09.2007 CBS: economische groei gaat niet ten koste van milieu

De Nederlandse economie is de afgelopen tien jaar met 48 procent gegroeid, maar dat is niet gepaard gegaan met een toenemende druk op het milieu. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) spreekt in het rapport De Nederlandse economie 2006 (pdf) over een " ontkoppeling " . De uitstoot van schadelijke stoffen nam af en de uitstoot van broeikasgassen was stabiel.

De ontkoppeling is te danken aan schonere productie én aan het groeiende belang van dienstverlening binnen de Nederlandse economie. Dienstverlening is over het algemeen minder belastend voor het milieu dan industrie, aldus het rapport dat vandaag is aangeboden aan minister Van der Hoeven (EZ).

Ook de vervuiling van de lucht door huishoudens is gedaald. Schonere auto's en betere brandstoffen zorgden voor minder verzurende stoffen en minder fijn stof. Doordat het gebruik van de auto nog altijd toeneemt, steeg de uitstoot van broeikasgas door huishoudens met 3 procent.

Over de economische ontwikkeling in 2006 heeft het CBS vrijwel uitsluitend positieve cijfers te melden. De groei was tweemaal zo hoog als in 2005, de arbeidsmarkt trok fors aan, de huishoudens hadden meer te besteden en toch bleef de inflatie met gemiddeld 1,1 procent op het laagste peil sinds 1989.

Bron: Engeneering 360

Deel dit artikel:


Meer nieuws


Oudere artikelen...

Vacaturebank

 

Je nieuwe baan

niveau
regio
trefwoord
> uitgebreid zoeken
Totaal vacatures: 153, nieuw: 61
De meest recente vacatures
>

Monteur hydrauliek

V-NOM l Bemiddelaar in de Techniek ...
>

Senior Toezichthouder

Waterschap AA en Maas - 's-Hertogen...
>

Beroepsbegeleidende leerwerkplek in...

Waterschap Vallei en Veluwe - Twel...
>

Specialist Infrastructuur

Vitens - Zwolle
>

Monteur E/w (internationaal)

Continu - Schinnen
CVbank

 

Je nieuwe collega

niveau
regio
trefwoord
> uitgebreid zoeken
De meest recente CVs
>

Strategisch Adviseur

HBO
>

Milieu

WO
>

Torenkraanmachinist / timmerman

MBO
>

Stagiair Algae Cultivation Plant

HBO
>

Marketing Director

WO
Vereniging van Milieuprofessionals (VVM)EngineersOnly.nl - Echte vacatures, van echte bureaus, voor echte ingenieurs!KIVIChemievacatures.nl